Uvod [Home] arrow Za lekare arrow Faktori utiču na rezultate
Faktori koji utiču na rezultate

ImageUticaji mogu da budu dugoročni i kratkoročni, promenljivi i nepromenljivi, kao i uticaji na koje može ili ne može da se utiče. Uticaji koji se odigravaju u organizmu in-vivo i izazivaju promene mernih veličina  su uticajne veličine, dok se, oni koji se odigravaju van organizma, i izazivaju promene in-vitro, smatraju faktorima smetnje.

Promenljivi uticaji, naročito kraktkoročni mogu da se otklone (makar i delimično; dobrim delom zavise od nas samih), na šta naša laboratorija uvek ukazuje pacijentima kod uzimanja podataka i pripreme za uzimanja uzoraka. Promene:

  1. način života i živonih navika (ishrana, uzimanje i vrsta pića i napitaka, gojaznost); fizička aktivnost, neosredni telesni napor, pušenje, stres; delimično:
  2. povišeni pritisak, anemija, akutna i hronična terapija, uzimanje lekova i terapija, itd.,…

O drugim važnim uticajima, naročito kod specijalnih analiza (hormona, imunoloških testova) za skoro većinu supstanci postoje posebni propisi (takođe zavisni od tehnološkog principa aparata (RIA, ELISA, CLIA, EIA, ..) na kojima se analize izvode, i principu metoda koje se na njima rade.

Laboratorija treba uvek o tome da obaveštava lekara (eventualno upozori pacijenta), da bi se izbeglo nepropisno poređenje rezultata.

Dodatne informacije za korisnike naših usluga !

 
< Prethodno   Sledeće >