Uvod [Home] arrow Za lekare arrow Prenalitička faza (van laboratorije)
Prenalitička faza (van laboratorije)

ImageNasuprot analitičkoj fazi u preanalitičkoj oblasti izvor grešaka se umnogstručava, odgovornost često nije jasna, standardizacione mere kod pacijenta se teško sprovode i na mnogim mestima nisu uopšte svesni važnosti preanalitičkih faktora.

Još od 1965 godine eminientni naučnici pokazuju drastičnim primerima posledice nepoštovanja preanalitičkih mera. Danas je jasno da je značaj preanalitičkog izvora grešaka veći nego zbir svih analitičkih problema.

Kad se preanalitička faza odvija izvan laboratorije (samo deo celokupne faze 20.2%) u kojoj se vrše analize iz poslatog materijala, onda dolazi do kumulacije dveju faza, van laboratorijske koja je u svakom slučaju veoma promenljiva (zavisno od porekla do porekla) i standardizovane laboratorisjke nepromenljive (ukoliko se radi sa stalnim partnerom). Ukoliko se obe partnerske strane menjaju, nepredvidljive su kombinacije uticajnih faktora i laboratorijskih uslova i umnožavanja preanalitčkih izvora grešaka.

U prenalitičku fazu uključuje se pored uzimanja uzorka (predhodno pripremljenog ili nepripremljenog pacijenta), još slanje i transport materijala. Razumljivo je da se kombinacija uticajnih veličina i faktora smetnji multiplicira.

Za pripremu pacijenata, uzimanje uzoraka, poštovanje najvažnijih prenalitičkih uticajnih veličina i faktora smetnji, potrebna je samo uska saradnja lekar-laboratorija, i održavanje istih uslova rada da bi se postigli pouzdani rezultati i kompetentna odgovornost. Najvažnije je da se odgovarajući uzorci (osim pune krvi koja nije podesan uzorak) uzmu u pravo vreme i pošalju što pre u laboratoriju.

Neodgovarjuče čuvanje, na višim temperaturama okoline, ili duži vremenski period do izvođenja 
analiza mogu da dovedu do pogrešnih rezultata
. Ovo se izbegava odgovarajućim merama vodeći računa o sledećim uslovima:

  1. analize koje treba neposredno da se urade (kao PTT, kalijum, laktat, glukoza, SE, urin sediment,…)
  2. neposredno duboko zamrzavanje (na -200C do -300C) (ACTH, iPTH, kalcitonin, C-PEP, Insulin, …)
  3. Serum i plazma za određivanje:

    metabolita, enzima i elektrolita

    na sobnoj temperaturi

    1 dan

    enzimi i elektroliti,

    na 4oC, 

    1 nedelja

    metaboliti

    ako se ne urade istog dana

    zamrzavanje (na -200C do-300C)

    EDTA-Plazma

    videti  pod „vrste uzoraka“.

     

 
< Prethodno   Sledeće >