Analitika

AnalizaAnalitička faza zavisi od izbora metodologije i opreme, organizacije rada, standardizacije postupaka. Preciznost, tačnost, pouzdanost i reproduktivnost rezultata održavaju se strogo sprovođenim standardnim postupcima (i u preanalitičkoj fazi) svakodnevnom kontrolom kvaliteta.

ANALITIČKA FAZA

Analiticka faza obuhvata opremu laboratorije i uglavnom metodološke i mernotehničke elemente. Standardizacijom postupaka i savremenom laboratorijskom organizacijom ona se održava pod konstantnom kontrolom, prema tome nije ostavljen prostor za varijabilnost uslova. Tačnost i preciznost se ne ograničavaju samo na odsustvo grubih grešaka merenja.

Kontrola se sprovodi svakodnevnom proverom na:              

  • administrativnom nivou,
  • tehničkom nivou i
  • biološkom nivou

kao barijerom za pripremu postanalitičke faze.

Izbor testova (i kad postoji indikacija) je jedna  izuzetno kompleksna  radna faza. Lična baza znanja i iskustva igra  veliku ulogu. Uopštene preporuke su moguće samo ograničeno. Za neka ispitivanja postoje zvanične internacionalne dijagnostičke preporuke ("guidelines"): za tireoidna oboljenja   (nacionalnih društava za endokrinologiju); za prevenciju  CHD (konzensus: evropskih stručnih društava za aterosklerozu, EAS; za kardiologiju, ESC, za hipertoniju, ESH, i internacionalni "Task Force", CHD); zatim za reprodukciju, i značajan broj drugih, koji omogućavaju korektnu interpretaciju i samim tim i odgovarajuću kliničku dijagnozu.

Posledice pogrešnog nalaza su ogromne: nalaz  bez otkrivanja oboljenja - bez prognoze, propuštena terapija - naročito u ranom stadijumu oboljenja.

 
< Prethodno   Sledeće >