Uvod [Home] arrow Za lekare arrow Post-analitika
Post-analitika

Naše raportePosle kontrole dve predhodne faze, kontrolišu se kritičke diference, konstelacija rezultata, plauzibilitet, referentne vrednosti, indikacija ispitivanih rezultata. Provera na administrativnom, tehničkom i biološkom nivou.

POSTANALITIČKA FAZA

U postanalitičkoj fazi (pre izdavanja rezultata) proveravaju se i procenjuju laboratorijski nalazi:

analitički: merna temperatura, speciifičnost, osetljivost;

dimenzije: u INTER-LIGHT laboratoriji se koriste uvek internacionalne jedinice (IU) koje su

zvanično uvedene u internacionalno važeći sistem još 1971 godine na bazi m (m), kg, s, mol,  IU na zapreminu od 1 litra (L) i veličinama izvedenih iz njih g/L, mg/L, µg/L, mmol/L, µmol/L, m/UL, kU/L, itd. (za razliku od “konvencionalnih” jedinica” koje koriste različite jedinice uglavnom na jedinice zapremine ml, dl, artificijelne),  što često dovodi i do zabune (kod interpretacije rezultata),

referentne vrednosti,

kontrola kvaliteta.

Da bi lekar (kliničar) imao bazu  za interpretaciju nalaza, dijagnozu i terapiju, procenjuje se plauzibilitet i nozološka validnost rezultata. Ukoliko lekar izvodi svoje bazne i kontrolne analize u istoj laboratoriji (ista metodologija, isti analizatori, isti reagensi) on ima mogućnosti kod istog analita da ustanovi prediktivne vrednosti i proceni indekse cena/kvalitet i cena/korist za pacijenta i za svoju radnu jedinicu, uvođenjem testa u rutinsku praksu.

U INTER-LIGHT  laboratoriji korisniku se pruža mogućnost da koristi brojne elemente i informacije koje se obuhvaćene na svim pomenutim nivoima analitičkog i postanalitičkog postupka.

 
< Prethodno   Sledeće >