Uvod [Home] arrow Za lekare arrow Pre-analitika – čuvanje uzoraka
Pre-analitika – čuvanje uzoraka

Čuvanje uzorakaIzbegavati rad sa hemolitičnim, lipemičnim i ikteričnim uzorcima. Hemoliza može da se izbegne uporebom igle sa većim volumenom. Uvek koristiti samo krv dobivenu iz intravazalnog, nikako iz paravazalnog prostora.

Elementarni zahtev je da se uzorci čuvaju u zatvorenim epruvetama (sudićima) (uglavnom iz gore navedenih razloga). Skoro za svaki analit postoje podaci o stabilnosti u funkciji temeperature i vremena čuvanja. Laboratorija može uvek da da potrebne informacije. Takođe postoje nekoliko važnih pravila čuvanja za grupre analiza, ali ni ovde ne mogu da se izbegnu izuzeci. Neka od važnjih pravila: za vreme koagulacije (30-45 minuta) uzorke čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru.

Epruvete sa krvlju treba držati uvek u vertikalnom položaju (efikasnija koagulacija), dobro zatvorene (isparavanje !), što je moguće na nižoj temperaturi (voditi računa o izuzecima), duže stabilno (što je hladnije), opet izuzeci (pomenuti), jer i u frižideru postoji opasnost od isparavanja (kondenzacija tečnosti na rashladnom uređaju). Sa uzorcima u sudićima za jednokratnu upotrebu smanjuje se problem čuvanja. Uzorke pune krvi ne stavljati u frižider. Ako se urin uzorci hlade, mogu da se talože soli (kalcijum, magnezijum, mokraćna kiselina).

Za vreme koagulacije (30-45 minuta) uzorke čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru.

Ako uzorci ne mogu da se uzmu odmah u rad treba neposredno da se zamrznu u zamrzivaču* na - 200C do -300C neki čak i na -700C. Skoro za svaki analit postoje utvrđeni podaci za dužinu vremena zamrzavanja na različitim temperaturama, stabilnost, broj ciklusa zamrzavanje/odmrzavanje, kao i nepodesnost zamrzavanja. Laboratorija ima podatke za svaku analizu koju izvodi. (Važna napomena*: zamrzavanje u delu frižidera, apsolutno je nedovoljno
jer se ne postižu zahtevane temperature !.) Poželjna je unutrasnja i spoljna kontrola svih rashladnih uređaja.

 
< Prethodno   Sledeće >